30 september 2012

14 - 1979 - Nya år och tider...

Vi startar år 1979 med Örkelljungas tävling den 14/4... det står 11/4 på kartan men jag litar på arkivskrivaren, framför allt eftersom den 11:e var en onsdag.














Nu börjar tävlingarna med textade angivelser försvinna och de nya tecknen, antagligen väldigt omdiskuterade på SOFT-nivå och för en del helt obegripliga. Vad ska detta vara bra för? Hade varit intressant i dagens orienteringssverige med textade angivelser på alla språk... eller kanske bara på engelska.... eller...
Det är nu 1979 som det börjar bli lite fart på tävlingarna och det finns lite resultat att titta på. Banorna i H10-klasserna känns ibland lite svåra och ledstängerna är inte alltid närvarande.
Resultatlistorna innehåller nu namn som Rasmus Varfeldt och Jonas Kronkvist...


29 september 2012

13 - 1978 - Det borde vara Boken...

14/10 var det tävling i FK Bokens regi, men eftersom den kartan har gått upp i rök och avslutande tävlingen i listan är en terränglöpning så får vi ta till det tunga artilleriet för att producera en karta för dagen.
I Danmark var man tidiga på omvårdnad av barnen... Knatteknat hette då Børnebane och var en ritad vit linje på marken längs banan.
Lillerød var arrangören och jag vet inte varför jag inte sprang H10.

28 september 2012

12 - 1978 - Morgondagare... känn på det namnet

På den tiden tänkte man inte så mycket (... inte alltid nu för tiden heller), man reflekterade inte över det fantastiska namnet Morgondagare som fanns under en tid.
Denna kavle sprang jag i denna fantastiska klass... tillsammans med namnen Niklas landin och Tor Farbrot.


27 september 2012

11 - 1978 - IS Kullen, Pojkar Nybörjare, NSI-cup

Vissa tävlingar försvinner in i dunklet och hade det inte funnits ett kartarkiv och ett resultat så hade jag aldrig trott att jag var där överhuvudtaget. Detta är ett typexempel... inte ens resultatet är så mycket att minnas. Hur mycket man nu kan begära av en 8-åring.
En fin målplats var det iallafall.


26 september 2012

10 - 1978 - Åter till Lyckebladet

Det måste ha funnits någon förkärlek till Lyckebladet eftersom det återvänds dit om och om igen. Vad jag minns var det risigt och svårt att hitta... tror inte jag har varit där på senare tid men kanske skulle jag göra en revisit precis som  Asplövet  gjorde en gång. Bara för att få uppleva just denna bana... bara för att jag minns den så väl, i alla fall bitar av den... och speciellt en mycket speciell person som startade ganska kort tid bakom mig.
Med tanke på att det är en nybörjarbana och man är 8 år så känns den kanske i svåraste laget. 1:an är ok, men sen... Jag stod och väntade vid ettan på brorsan som startade efter så han kunde lotsa mig och säkert fler genom vildmarken till tvåan... Han var ju liksom rutinerad... redan då.. 10 år gammal. Hur jag klarade mig mellan 4:an och 5:an vet jag inte eftersom brorsan antagligen lämnade gruppen redan vid 2:an... jag tror jag minns något sådant.



25 september 2012

9 - 1978 - Försvunna kartan hittad.

Osäkerheten vid Örkelljungas tävling den 22/4 försvann när jag inser att den ena kartan inte alls är i Eket-trakten utan söder om Klippan och härör från OK Skärets tävling 2/9. Detta står ju tydligt i ovankanten av kartan med en pil mot Klippan.




24 september 2012

8 - 1978 - Falkenbergs OK, premiär på Halländsk mark

I Falkenberg kan jag faktiskt säga att jag har de första minnena från banan. Det finns en fotoserie från starten, där en herre i gul tröja agerade starthjälp fast jag inte verkade särskilt intresserad, men det minns jag inte. Däremot minns jag området runt kontroll 4 och 5 av någon anledning.






















Vem är mannen i gula tröjan på bilden... och vad är det för skor som jag ska använda... de gröna?

I fotoalbumet finns en bild på 4 stycken ungdomar som skulle härja runt i orienteringssverige en lång tid framöver med viss framgång, för en del av oss, och många svettiga träningstimmar... Magnus Johannesson, Mikael Öhgren, jag och Thomas Johannesson... Framgångarna var nog proportionella mot åldern.

23 september 2012

7 - 1978 - Hyllstofta mitt i Skåne och allmänt risigt

Tävling med arrangören OK skärmfinnarna på den tiden det begav sig och innan de försvann upp i OK Kompassen. Känner inte igen området och är osäker på om jag har varit där i modern tid... tiden får utvisa om kartan återkommer i rapporteringen.
Återigen följeklass med okänd ledsagare... 6/8.
 
 

22 september 2012

6 - 1978 - Koarp i Maj, på hemmaplan

HSOK's klubbgård Koarp, numera i andra lyckliga människors ägo, var en centralpunkt under många år innan världen krympte men avståndet till Hallandsåsen växte. Det var julgransplundringar, klubbläger, myskvällar och Kalvmilar med massor av folk och och glada människor.
Tiderna har förändrats och minnen är allt som återstår av Koarps glansår... en och annan karta i pärmarna kommer att minna om detta. Här är den första:13/5 1978, Följeklass 2,0 km.
Märk väl den stiligt skrivna angivelsen!

 





21 september 2012

5 - 1978 - Örkelljunga, inte riktigt säker...

När vi nu tar oss in i 1978 så ska det enligt statistiken se ut enligt nedan...














... 11 tävlingar, till och med en terränglöpning!

Starten ska vara på Örkelljungas tävling fast jag är inte rikigt säker på vilken karta som gäller. Antingen är det denna tävling söder om Eket...













... eller så är det denna tävling vid Östra Spång...











... jag gissar på den senare.

20 september 2012

4 - 1977 - FK Göingarna

8:e Oktober 1977 var jag och sprang patrull i Knislinge på FK Göingarnas tävling. Patrull... undrar vem som var andre man i den patrullen?
Titta noga på inritningen av banan, handritad. Då ska man beakta att det var ganska högt deltagarantal på tävlingarna under denna tid.












Patrull måste innebära följeklass, anteckningen i fotoalbumet säger följeklass...

19 september 2012

3 - 1977 - Örkelljunga, Ånhultsbladet... en klassiker

10:e Oktober... ganska svår bana... för att vara följeklass. Vägvalet till kontroll 4 var väl inte banläggarens tanke och jag antar att det inte var min tanke heller.

Fotnot: Observera att kartan är rekognoserad av Per Nordahl 1975. En av de tidiga idolerna, vid sidan av Olle Nåbo, Öyvin Thon och Björn Rosendahl och, just det, Rolf Pettersson.


18 september 2012

2 - 1977 - Följeklass... på Kullamannens eget berg

Förr var allt så strukturerat och det manuella arbetet stort och gediget. Det är lätt att man glömmer hur många timmar som spenderades med pennan och pärmarna under den skrivbordslampan som man idag släcker för att skärmen ska synas bättre.
I orienteringsklubbens arkiv finns statistik över alla tävlingar sen tidernas begynnelse... ungefär. En person (Vitalis Andersson om jag minns rätt...) satt i många år och plitade ner resultat från tävlingar runt om i Sverige och även utomlands, om man nu hade varit ute på någon Höst-Öst resa eller liknande.
Denna samling information visar att jag gjorde debut i April 1976 (6 år gammal) på en Direktbana. Tiden 1.42 bär respekt med sig... 1.11 efter segraren. Stort!
Tyvärr finns ingen karta från denna händelse och jag har inget som helst minne av vad som hände, vem som var med. Fast jag antar att denne herre var en av deltagarna: Rialakungen










Vi får ta oss till den 17:e September 1977 för att hitta den första sparade kartan. En följeklass på Kullaberg med stiligt inritad bana... precis som de stora grabbarna.




17 september 2012

1 - 1977 - FK Boken, något brunare nyans...

En djupdykning i arkiven så här i uppstarten gjorde att ytterligare kartor från de första åren hittades. Kartor från de allra första tävlingarna, nästan 40 år gamla, var fortfarande intakta och härligt brun- och gråaktiga i sin uppsyn.
 
 
 
Banan i nedre hörnet syns knappt när kartskalan är den magnifika 1:20000... kanske inte så konstigt att denna skala försvann in i historien.
Inte så många grönområden på den tiden.
 
 



16 september 2012

0 - 1976 - Ingen karta men ett annat fint minne...

Kartan från 1976 har försvunnit in i historien och görs sig kanske bäst där. Redan 1976 stod vi dock redo för stordåd när utbildning skedde med skarpa ledare och fullfjädrade lärare. De som var så stora och erfarna för oss, var knappt 16 år... märkligt...
En av tidigare läromästarna hette Anders och ingick i den legendariska klanen Nilsson.























Kamrater,

när jag nu hittar de där pärmarna på vinden med den kartsamlingen 1976-2010 så är det med en längtan att se allt och uppleva allt som man bläddrar runt bland minnena. Inte av längtan tillbaka, bara av ett gediget och halvnördigt kartintresse.
Vilken karta det än må vara... det kan vara stadskartor över Borlänge, djurparksöversikter, flygrutter i SAS-katalogen eller en H10-bana från Bjursås.

Så här kommer ett litet och oansenligt budskap: Jag testamenterar hela min kartsamling till det oberoende molnet, att flyga fritt, sväva, och finnas till... att användas, slängas, kopieras, reproduceras eller bara glömmas bort... Läs, minns och njut, det gör i alla fall jag.

Finns det någon mer, berör eller oberörd, sedd eller osedd, som en uns av en sekund ser detta budskap.
Yes, I succeeded!

Kanske när jag når, om jag når, de sista skrynkliga bladen, förutsatt att jag når dit, och inte ger upp eller ännu värre fyller på med nya blad så jag aldrig når fram, ska jag, jag upprepar, kanske sätta en tändsticka till pärmarna. När tiden är mogen tänder jag min sticka eller kanske arkiverar dem långt ner i berggrunden tillsammans med Studsviks gamla stavar inhysta i kopparhöljen.

Mossarna som passerades har sedan länge torkat ut, stigarna har blivit vägar och kolbottnarna är inte hittade än...

...och de intressantaste av allt... alla dessa människor som har passerat förbi och fortsatt sina egna vägar ut i livet, som orienterare eller som vanliga människor. Förhoppningsvis dyker det upp många namn längs vägen och kanske en undran om deras öden...
Jag är inte ute efter någon återträff, bara en uppdatering av vad som hände under vägen.

-"Jag har orienterat i 40 år, nu ska jag göra något annat i de kommade 40 åren... eventuellt..."

Ulf Bering a.k.a. Öhgren
Ramlösa
2012-09-13